5 درس اساسی در مورد پول که کودکان باید بدانند- بچه ها لوس اقتصادی نشوند
مقدمه : بچه ها مفهوم پول را درک می کنند و گاهی وقت ها با سوالاتی نظیر ما فقیریم یا پولدار؟ ما چقدر درآمد داریم؟ و …. شما را غافلگیر می کنند.اما آنها باید چه درس های اساسی را در مورد مفهوم پول در زندگی یاد بگیرند تا در آینده بتوانند از نظر مالی هوشمندانه عمل کنند.
1- اجازه دهید کودکان هم برای خرج کردن پول تصمیم بگیرند.
اگر می خواهید کودکتان در آینده بتواند تصمیم های هوشمندانه مالی بگیرد باید به او اجازه عملکرد مستقل هم بدهید. بله، کودک ممکن است اشتباه کند یا بعدا بابت خرید چیزی که واقعا نمی خواسته افسوس بخورد. اما این مساله کاملا طبیعی است. کودک از طریق این اشتباه ها درس های مهمی را یاد می گیرد. بنابراین احتمال کمتری وجود دارد که مثلا در بیست و چهار سالگی مرتکب اشتباهی شود که باعث خالی شدن همه حساب پس اندازش شود. در سن 10-12 سالگی شما می توانید برای روزهای مدرسه بودجه مشخصی را به کودک بدهید و از او بخواهید که همه نیازهای تحصیلی اش را بر اساس آن بودجه تامین کند. فرزند شما ممکن است اشتباه کند، همه پولش را خرج یک چیز غیر لازم کند یا مثلا به جای سه تا شلوار، یک شلوار برند بخرد. یادتان باشد که از اینجا به بعد اگر او به پول بیشتری نیاز دارد باید خودش آن را با کار کردن برای شما یا پیدا کردن راه مناسبی برای کسب درآمد تامین کند و خبری از پول توجیبی نیست.
2- تفاوت مفهوم خواسته و نیاز را به کودک توضیح بدهید.
هر خانواده ای بر اساس شرایط خاص ممکن است تعریف خاصی از این مفهوم داشته باشد، اما مهم تر از اینکه برای کودک خود توضیح بدهید خواسته و نیاز چه تفاوتی با هم دارند باید به او بگویید چرا بین این دو مفهوم خط می کشید و برایشان تفاوت قایل هستید.
برای اینکار می توانید یک خط روی کاغذ بکشید و یک طرف کاغذ را به نیازها و طرف دیگر را به خواسته ها اختصاص دهید. به عنوان مثال به کودک بگویید کاپشن جدید یک نیاز است اما کاپشن جدید فلان برند خاص با قیمت چهار برابر ، یک خواسته. حالا یک خط عمودی بکشید و بنویسید که چقدر می توانید برای نیازهای او هزینه کنید و قرار نیست چه مبلغی را برای خواسته هایش بپردازید. در این حالت کودک می تواند مبلغ اضافی را که باید برای خواسته اش هزینه شود از پول تو جیبی پرداخت کند یا از خیر آن بگذرد یا خواسته اش را به زمان دیگر موکول کند.
همچنین مطالعه نمایید : کشف استعداد کودکان با 15 روش علمی
3- قدردانی را به کودک بیاموزید
سعی کنید قدردانی کردن از کسانی که باعث خوشحالی شما شده اند یا شکرگراری را به یک رسم خانوادگی تبدیک کنید و هر روز یا هر شب آن را تکرار کنید. بچه ها عاشق اینکار می شوند چون به نظرشان خیلی بزرگسالانه است. اما مساله مهم این است که بچه ها از طریق این کار روی چیزهایی که دارند تمرکز می کنند. جالب است بدانید بعضی مطالعات نشان داده در خانواده هایی که رسم شکرگزاری وجود دارد، عامل اجتماعی کودکان بهتر و نمراتشان در مدرسه نیز بالاتر است.
4- فرزندانتان را در کمک کردن به دیگران سهیم کنید.
قرار است به خیریه کمک کنید؟ اجازه دهید فرزندتان هم در این مساله دخیل باشد و سهم خودش را بپردازد. البته می توانید لزوما از او نخواهید که از پس اندازش چیزی بدهیدبلکه می توانید به جای او پولی را پرداخت کنید و در عوض از فرزندتان بخواهید طی هفته بعد بخشی از وظایف خانه را به عهده بگیرد.
بخوانید : مطالب بیشتر درباره تربیت کودک
5- بچه ها را به کارکردن تشویق کنید.
قرار نیست بچه ها را تحت فشار قرار دهبد. نگران این موضوع نباشید که ساعت هایی که بچه ها صرف انجام کاری غیر از درس خواندن می کنند از موفقیت های تحصیلی دور مانده اندو…. کارهای موقت یا پاره وقت به خصوص برای نوجوان ها می تواند روی نمرات و نحوه عملکردشان در مدرسه نیز تاثیر داشته باشد البته به شرط اینکه بیشتر از 15 ساعت از وقت فرزندتان را در هفته نگیرد . نگران نباشید، لازم نیست فرزندتان را برای کار کردن به جای خاصی بفرستید یا زیر دست غریبه ها قرار دهیدبلکه می توانید کاری را در قالب امور خانه برای او تعریف کنید و در قبالش به فرزندتان حقوق بدهید.
حسان صادقی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.